Helena Rasker, mezzosoprano ~ photo copyright joris jan bos fotografie
Helena Rasker, mezzosoprano ~ photo copyright joris jan bos fotografie
Concert Programs
   
 
     
 


Wereldpremière in Concertgebouw
van
herontdekte liederen van Korngold


Charlotte Margiono, sopraan
Konrad Jarnot, sopraan
Reinild Mees, piano

Maandag 22 maart 2010 20.15 uur
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam

 

 
 

Productie Stichting 20ste-eeuwse Lied
(in samenwerking met Stichting KAM en Vereniging Vrienden van het Lied)
Erich Wolfgang Korngold

Op maandagavond 22 maart vindt in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw de wereldpremière plaats van negen onlangs teruggevonden liederen van de bekende componist Erich Wolfgang Korngold. De liederen worden gezongen door de sopraan Charlotte Margiono en de bariton Konrad Jarnot in een geheel aan Korngold gewijd programma. De pianiste is Reinild Mees, de aristiek leider van Stichting 20ste-eeuwse Lied, die het concert organiseert. Cultuurhistoricus en Korngold-kenner Caspar Wintermans licht het programma toe.

Het Portret Erich Wolfgang Korngold is een pleidooi voor Korngold als veelzijdig liederencomponist. Liederen uit zijn hele loopbaan komen te klinken, van nostalgische jugendstil-liederen uit zijn vroege Weense periode tot lichtvoetige songs uit zijn jaren in Hollywood, waar Korngold zich profileerde als succesvol filmmuziekcomponist. De componist viel in zijn tijd op met een lyrische stijl en kleurrijke instrumentatiekunst. Omdat hij niet modern genoeg zou zijn geweest, raakte hij in de ‘serieuze’ muziekwereld op de achtergrond. Inmiddels wordt zijn muziek herontdekt en zijn het vioolconcert en de opera Die tote Stadt standaardrepertoire geworden. Stichting 20ste-eeuwse Lied hoopt met het recital er toe bij te dragen dat ook zijn liederen meer bekendheid krijgen.

De Nederlandse sopraan Charlotte Margiono bouwde een bloeiende internationale carrière op. Zij treedt op in grote operahuizen en met de belangrijkste symfonieorkesten. De Engelse bariton Konrad Jarnot profileert zich als een van de succesvolste leerlingen van Dietrich Fischer-Dieskau. De pianiste Reinild Mees heeft met vele beroemde zangers opgetreden en onderscheidt zich met bijzondere concertprogramma’s en cd’s, die door de internationale pers lovend worden ontvangen.

 
 
 
 

Het programma
Portet Erich Wolfgang Korngold


Liederen van de componist Erich Wolfgang Korngold (1897 – 1957)

Nachts (Siegfried Trebitsch) *
Das eilende Bächlein (Eleonore van der Straaten) op.27 no.2
Das schlafende Kind (Eleonore van der Straaten) op.27 no.3
Sommer (Siegfried Trebitsch) *

Abendlandschaft (Joseph von Eichendorff) *
Angedenken (Joseph von Eichendorff) *
Vom Berge (Joseph von Eichendorff) *
Vesper (Joseph von Eichendorff) *
Winternacht (Joseph von Eichendorff) *
Das Mädchen (Joseph von Eichendorff) *
Der Friedensbote (Joseph von Eichendorff) *

Was Du mir bist? (Eleonore van der Straaten) op.22 no.1
Mir Dir zu schweigen (Karl Kobald) op.22 no.2
Marietta's Lied (Paul Schott) uit Die tote Stadt op.12
Tanzlied des Pierrot (Paul Schott) uit Die tote Stadt op.12

Pauze

I wiss you bliss op.38 no.1 (Richard Fedor Leopold Dehmel)

Four Shakespeare Songs, op.31
no.1 Desdemona's song
no.2 Under the greenwood tree
no.3 Blow, blow thou winter wind
no.4 When birds do sing

Songs of the Clown (Shakespeare), op.29
no.1 Come away, death
no.2 O mistress mine
no.3 Adieu, Good Man Devil
no.4 Hey, Robin
no.5 For the rain, it raineth every day

* première
 
 
 
 
BIOGRAFIEËN


De Nederlandse sopraan Charlotte Margiono studeerde aan het conservatorium te Arnhem bij Aafje Heynis. Zij kreeg internationale bekendheid als vertolkster van grote Mozart-rollen, die zij in Amsterdam, Hamburg, Wenen, Tokio, Bordeaux, Dresden vertolkte en bij de Festivals van Aix-en-Provence en Salzburg. Zij werkte samen met dirigenten als Claudio Abbado, Frans Brüggen, Andrew Davis, John Eliot Gardiner, Hartmut Haenchen, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Carlo Maria Giulini, Armin Jordan, Antonio Pappano, Alain Lombard, Kenneth Montgomery, Gary Bertini, Franz Welser-Möst, Wolfgang Sawallisch en Edo de Waart.
Veel succes oogste Charlotte Margiono daarna in het jugendlich/dramatische repertoire met rollen als Agathe, Fidelio, Desdemona, Chrysothemis, Elsa en Sieglinde.
Niet alleen in het operatheater, maar ook op het concertpodium was zij veelvuldig te horen met belangrijke orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner en Wiener Philharmoniker, L’Orchestre National de France. Haar concertrepertoire omvat werken van onder andere Mozart, Mendelssohn, Beethoven, Brahms, Rossini, Berlioz, Mahler, Ravel en Villa-Lobos. Zij oogstte veel succes met haar vertolking van de Vier letzte Lieder van Strauss en werkte mee aan diverse cd-opnamen van o.m. Die Zauberflöte, Missa Solemnis, Ein deutsches Requiem, La finta gardiniera, Le nozze di Figaro, Don Giovanni en Fidelio.
Als liedzangeres geeft Charlotte Margiono recitals met gevarieerde programma’s met onder andere liederen van Robert Schumann, Edward Grieg en Alma Mahler. In 1998 richtte zij haar eigen Margiono Quintet op, met vier strijkers uit het Koninklijk Concertgebouworkest, waarbij ze met plezier af en toe zelf de altviool ter hand neemt. Het Quintet treedt regelmatig in het Amsterdamse Concertgebouw en in internationale kamermuziekfestivals.
Charlotte Margiono geeft sinds enkele jaren veel aandacht aan het coachen van jonge vocalisten en is sinds september 2008 lector aan het Utrechts Conservatorium.


De Engelse bariton Konrad Jarnot, woonachtig in Duitsland, studeerde bij Professor Rudolf Piernay aan de London Guildhall School of Music and Drama, waar hij de Gold Medal won. Daarna studeerde hij enkele jaren bij Dietrich Fischer- Dieskau. Na de eerste prijs op het ARD muziekconcours in München in 2002 was zijn naam gevestigd. Hij treedt sindsdien op in de Royal Albert Hall en Wigmore Hall te Londen, het Amsterdamse Concertgebouw en de Weense Musikverein, en op festivals zoals de Richard Strauss Tage Garmisch en de Schwetzinger Festspiele. Hij werkt met dirigenten als Philippe Herreweghe, Peter Schreier, Bruno Weil, Sir David Willcocks en Daniel Reuss, en met orkesten als het Israëlisch Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Mozarteum Orchester Salzburg, de Academy of St. Martin in the Fields en Concerto Köln. Op het operapodium vertolkt hij rollen als Guglielmo in Così fan tutte, Onegin in Evgeny Onegin, Yeletzky in Pique Dame, Aeneas in Dido and Aeneas, Harlekin in Ariadne auf Naxos, Leporello in Don Giovanni en Pelléas in Pelléas et Melisande. Onlangs maakte hij zijn succesvolle debuut aan het Royal Opera House Covent Garden. Als liedzanger werkt Konrad Jarnot veelvuldig samen met de pianisten Helmut Deutsch, Irwin Gage, Hartmut Höll en Reinild Mees. Voor de labels Orfeo en Oehms Classics nam hij cd’s op met werken van Strauss (o.a. Vier letzte Lieder), Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen), Ravel (o.a. Shéhérazade) en Duparc, Brahms (Die schöne Magelone met Inge Borkh) en Hermann Zilcher, waarvoor hij door de internationale pers geroemd werd.


De Nederlandse pianiste Reinild Mees concentreerde zich - na haar opleiding bij Gérard van Blerk, Noël Lee en Malcolm Frager - op het begeleiden van zangers en instrumentalisten in recitals. Zij treedt regelmatig op in de belangrijkste Europese muziekcentra aan de zijde van solisten als Olaf Bär, François Le Roux, Amanda Roocroft, Claudia Barainsky, Claron McFadden, Tania Kross, Johannette Zomer, Marcel Reijans en vele anderen. Naast het begeleiden van masterclasses van zangers als Elisabeth Schwarzkopf, Grace Bumbry,Irmgard Seefried, en Galina Vishnyevskaya speelde Reinild ook vaak als begeleidster bij internationale competities. Als vocal coach gaf zij les op het Amsterdamse Conservatorium, het Europese Centrum voor Opera en Vocale muziek te Gent, de Opera Studio Nederland en aan de faculteit muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 1 januari van dit jaar is zij werkzaam als docente aan het Conservatorium van Amsterdam bij de Sweelinck Academie voor jong talent.
Voor het platenlabel Channel Classics maakte Reinild Mees een groot aantal cd's met liederen van Robert Schumann, Franz Schreker, Ottorino Respighi, Edward Elgar en Karol Szymanowski, waarvoor zij lovende recensies kreeg van internationale muziekbladen als Gramophone, Fono Forum, Musica en Luister. Tevens nam zij voor het label ARS een cd met ‘Lieder mit und ohne Worte’ van Mendelssohn opus Voor de Complete Songs of Karol Szymanowski kreeg zij de Szymanowski Award, de Fryderyk Award en een hoge onderscheiding van de Poolse minister van cultuur uitgereikt.
In 1998 richtte Reinild Mees de Stichting Het 20ste-eeuwse Lied op, om het vocale oeuvre van 'vergeten' liedcomponisten uit de vorige eeuw weer onder de aandacht te brengen. Als artistiek leider van deze stichting stelt Reinild Mees programma's samen onder de titel Spotlights.


De auteur Caspar Wintermans, geboren te Den Haag (1966), studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Tussen 1986 en 1990 werkte hij als programmamaker voor het programma MINJON (AVRO radio en TV), waarbij hij onder andere een radioprogramma over Korngold maakte. Hij publiceerde een aantal boeken over Lord Alfred Douglas, waarvan het bekendste werd uitgegeven bij de Arbeiderspers met een voorwoord van Gerrit Komrij en een keuze uit de poëzie van Alfred Douglas. Deze biografie werd reeds in het Engels en Duits vertaald en uitgegeven, en zal in de toekomst ook in het Hongaars en Russisch verschijnen. Binnenkort verschijnt zijn boek Een jongen van brutale zwier. Erich Wolfgang Korngold in Nederland, 1910-1958 en tevens zal de auteur binnen afzienbare tijd een studie over de componist Franz Schreker uitbrengen: Een gecompliceerde natuur. Franz Schreker in Nederland, 1912-1934.