Helena Rasker, mezzosoprano ~ photo copyright joris jan bos fotografie
Helena Rasker, mezzosoprano ~ photo copyright joris jan bos fotografie
Concert Programmas
 
Biography
Stichting Het 20ste-eeuwse Lied
SPOTLIGHTS Concerts
CD Projects
Press and Photos
Links
Contact Reinild Mees
Home
  2011 - 2012 2010 - 2011 2009 - 2010
  2013 2008 - 2009 Other Spotlights
 

 

Zo 2 december 2018 | Kleine zaal, Concertgebouw
Alba Rosa Viva! 2018

 

Meer informatie

 

 

 

Zo 2 oktober 2016 | Leeuwenbergh Utrecht
Music festival ALBA ROSA VIVA!

 

Groot was het enthousiasme van publiek en festivalmusici na de eerste editie van het eendaagse kamermuziekfestival Alba Rosa Viva! in Utrecht. Op zondag 2 oktober 2016 keert het festival – genoemd naar de Italiaanse componiste en violiste Alba Rosa Viëtor (1889-1979) – dan ook terug met een tweede editie.

 

Pianiste en artistiek leider van het festival Reinild Mees heeft weer een boeiend programma samengesteld, met romantische kamermuziekwerken van Max Bruch en nieuw werk van de jongste generatie componisten. Speciale aandacht is er voor de Nederlandse componiste Elisabeth Kuyper (1877-1953), sterleerlinge van Max Bruch. Van 14 tot 22 uur zijn er diverse concerten, liedrecitals, een afternoon tea met salonmuziek, de finale van het compositieconcours, meet & greet met de musici en het Avondconcert, dat rechtstreeks wordt uitgezonden op Radio 4 door Omroep MAX. Prominente gasten zijn onder andere violiste Rosanne Philippens, celliste Ella van Poucke, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en pianiste Nino Gvetadze, violiste Natalia Gabunia, mezzosopraan Karin Strobos en bariton Martijn Cornet en de in Singapore geboren meesterpianist Melvyn Tan, die een nieuw stuk van de Britse componist Jonathan Dove zal uitvoeren. De Componist des Vaderlands Willem Jeths is juryvoorzitter en zal een lezing houden over Elisabeth Kuyper. Een vast onderdeel van Alba Rosa Viva! is de ALBA ROSA VIËTOR COMPOSITION COMPETITION, waaraan dit keer 150 jonge componisten uit 40 landen deelnamen. Zes componisten hebben de finale gehaald. Hun werken worden uitgevoerd door jonge professionele musici.

 

 

Concertgebouw Amsterdam, Kleine Zaal | Zo 8 maart 2015, 14.15 uur

Het Wenen van Joseph Marx

De mooiste liederen en kamermuziek van Marx, Korngold,
Kreisler en Richard Strauss

Michael Schade tenor | Philippe Graffin viool | Reinild Mees piano

Programma

Erich Wolfgang Korngold Cyclus Unvergänglichkeit,
Suite Viel Lärmen um nichts             

Joseph Marx Venetianisches Wiegenlied, Waldseligkeit,
Maienblüten, Sommerlied, Du bist der Garten, Nocturne, Con sordino,
Peregrina V, Hat dich die Liebe berührt

Fritz Kreisler Marche miniature viennoise, Liebesleid,
Viennese rhapsodic fantasietta

Richard Strauss Morgen

 

Het Wenen van Joseph Marx in Het Concertgebouw from Stichting 20ste-eeuwse Lied on Vimeo.

                                                       

Wenen 1900: de Jugendstil viert hoogtij. Gustav Klimt schildert zijn weelderige vrouwenfiguren en architect Joseph Olbrich bouwt zijn karakteristieke kunstenaarsgebouw Secession. Ook de muziek bloeit op. Terwijl Erich Wolfgang Korngold bejubeld wordt als wonderkind, raakt componist Joseph Marx al snel beroemd vanwege zijn prachtige liederen. Hij schrijft er maar liefst 161, allemaal in dat weldadige laatromantische idioom dat zindert van de impressionistische kleuren.

Tijd voor een revival! Op zondagmiddag 8 maart kunt u genieten van de mooiste liederen en kamermuziek van Joseph Marx, Erich Wolfgang Korngold en hun vrienden Fritz Kreisler en Richard Strauss.

 

 

Schade, Graffin en Mees

De gerenommeerde tenor Michael Schade – woonachtig in Wenen – maakte furore als Mozartzanger aan de grote operahuizen en bij de Salzburger Festspiele en geeft daarnaast veelvuldig liedrecitals. Violist Philippe Graffin profileert zich vooral als solist en is actief in de kamermuziek. Hij heeft zijn eigen festival in Frankrijk en speelt graag de charmante vioolstukjes van Kreisler en Korngold. Pianiste Reinild Mees maakte naam als partner van vele grote zangers en is tevens de onvermoeibare ambassadrice van het liedrepertoire uit de vroeg-20ste eeuw. Met haar CD’s van Szymanowski, Schreker, Elgar en Respighi won zij prestigieuze internationale prijzen. Onlangs nam ze in Berlijn het complete liedoeuvre van Erich Wolfgang Korngold op en binnenkort volgen de Complete Songs van Joseph Marx.

Dit concert wordt opgenomen door Omroep MAX en uitgezonden in het MAX Avondconcert op Radio 4, op 19 maart om 20.00 uur.

 

Reserveren:

www.concertgebouw.nl

i.s.m. Stichting 20ste-eeuwse Lied

Met dank aan de Oostenrijkse Ambassade

Radio uitzending

Het Wenen van Joseph Marx was19 maart te beluisteren in het MAX Avondconcert op NPO Radio 4. Beluister de opname op Uitzending Gemist

Pers

Recensie in Opera Magazine Lees de recensie

Interview in Luister Lees het interview

 

 

Nieuw muziekfestival

Zo 28 september 2014 | Leeuwenbergh, Paushuize, Geertekerk – Utrecht

Alba Rosa Viva!

Muzikale hommage aan componiste en violiste Alba Rosa Viëtor

Website festival 

 

Op zondag 28 september wordt de 125e geboortedag gevierd van de Italiaanse componiste Alba Rosa Viëtor (1889-1979) met het eendaagse muziekfestival Alba Rosa Viva! in Utrecht. Dit nieuwe festival is gewijd aan het leven en werk van deze componiste, violiste en pianiste, die tot de succesvolle vrouwelijke componisten uit de 20e eeuw behoorde.

Artistiek leider van het festival, pianiste Reinild Mees, zette de muziek van Alba Rosa Viëtor al in 2012 op de kaart tijdens de Vrouwenmuziekmarathon in het Concertgebouw Amsterdam. Vier bekende operazangeressen zongen die avond met veel succes liederen van vrouwelijke componisten door de eeuwen heen.

Tijdens het festival Alba Rosa Viva! hoort u behalve de mooiste composities van Alba Rosa Viëtor ook werken van tijdgenoten als Ravel, Prokofjev, Poulenc en Rebecca Clarke. Van ’s ochtends tot ’s avonds vinden er concerten plaats in de sfeervolle Leeuwenberghkerk en Geertekerk. Uiteraard kan er ook gegeten en gedronken worden: in het historische Paushuize kunt u genieten van een heerlijk Italiaans buffet!

 

Blader door het programmaboek

 

Festivalprogramma

Alba Rosa Junior! concert door jonge pianisten tot 16 jaar

Workshop improvisatie voor alle leeftijden

Lezing over leven en werk van Alba Rosa Viëtor

Concert van het Storioni Trio en CD-presentatie

Liedrecital met Laetitia Gerards sopraan, Maria Fiselier mezzosopraan

en Reinild Mees piano

Finale Alba Rosa Viëtor Composition Prize

Avondconcert door het Utrechtsch Studenten Concert

Meer informatie

 

 

 

Over Alba Rosa Viëtor
Alba Rosa Viëtor was in haar tijd een gerenommeerde concertvioliste, pianiste en componiste. Haar leven speelde zich af op drie continenten: ze werd geboren in Italië en studeerde vanaf haar 8e jaar aan het Giuseppe Verdi Conservatorio in Milaan – als jongste leerling ooit.
Op 12-jarige leeftijd emigreerde ze met haar moeder naar Montevideo (Urugay) in Zuid-Amerika, maar vertrok al na twee jaar naar Brussel om haar vioolstudie daar voort te zetten.

Ze woonde achtereenvolgens in Buenos Aires,Wenen en New York, waar zij in 1919 trouwde met de Nederlandse zakenman Jan Fresemann Viëtor. Met hem vestigde ze zich in Noord-Amerika en kreeg ze twee kinderen. Componeren deed ze van jongsaf aan, maar pas nadat ze haar carrière als concertvioliste beëindigd had en compositielessen ging nemen, werd componeren het belangrijkste in haar leven. Na haar scheiding werd Alba Rosa lid van de Washington Composers Club, een vooraanstaand gezelschap van Amerikaanse componisten.

Haar werken werden uitgevoerd door belangrijke orkesten en musici in de VS maar ook daarbuiten, in Nederland onder meer door het Rotterdamsch Philharmonisch Genootschap, de voorloper van het huidige Rotterdams Philharmonisch Orkest.